Бъди за пример в спорта #RacketSpeedRespectChallenge

Бъди за пример в спорта #RacketSpeedRespectChallenge

Кампания на Бадминтон клуб Ракет Спийд против вербалната агресия в спорта

#RacketSpeedRespectChallenge

Представяме проекта “Бъди за пример” – социална кампания на Бадминтон клуб Ракет Спийд, целяща да повиши осведомеността за проблема със вербалната агресия в спорта при деца и младежи. Бихме искали да поставим темата пред нашите привърженици и последователи, както и пред заинтересованите държавни и професионални органи, като изложим нашите тактики и мерки за превенция появата на агресия и насилие в спорта.

Възнамеряваме поетапно да развием план-проектът, по който работим, така че той да стане достатъчно всеобхватен и да може да се заложи в част от етиката и работата на други спортни клубове и организации, работещи с деца и младежи.
Срещаме информация онлайн и в социалните мрежи – видеа, спонсорирано съдържание и силни послания, свързани с темата за вербалната агресия, но за съжаление на този етап има твърде малко доказателства за техния обхват и ефективност. На тази страница ще публикуваме и връзки с информация за обхвата на нашата кампания онлайн, както и за всички реализирани дейности.

С тази своя дейност, Бадминтон клуб Ракет Спийд, начело с неговия основател и председател – Гергин Ангелов, е първият и засега единствен български спортен клуб, който работи по кампанията „Бъди за пример в спорта“.
Подхода и философията ни се базира на образователни и възпитателни инициативи, социална превенция и насърчаване на обществен диалог по темата за вербалната агресия в спорта.

Стъпките, по които работим и продължаваме да развиваме са:

1. Повишаване на осведомеността

2. Образователни и възпитателни инициативи, Интеграция, Спортни активности

3. Акцент върху темите за Правила, Общност, Спортсменство и изготвяне на материали по тях

4. Добрият пример в спортната зала и извън нея

По най-общи разбирания, вербалната агресия в спорта се отнася до начина, по който човек използва думите си, за да причини вреда. Това е тактика в редица умишлени действия, които някой може да използва, за да спечели полза и упражни контрол над друг по време на спортно съревнование. 

Тя е един от аспектите на психологическото насилие и се характеризира с викове, обиди, назовавания, критика и друг език, предназначен да разсее, тормози, сплаши, унижи или намали самооценката и чувството на увереност на противника. 

Вербалната агресия няма общо със спортният хъс, а децата често не правят разлика и неволно подражават на погрешно възприет модел.

Можем да разгледаме и друг аспект – вербалната и емоционална агресия съществуват и в отношенията между треньор и спортист. Това включва трениращият да кара състезателя да се чувства неоценен, недостатъчно добър, извън перфектна форма, както и да си приписва заслуги за спортни постижения. Словесната, физическа (чрез жестове и език на тялото) и емоционална подкрепа липсват.

Като един от най-големите бадминтон клубове в България и спортна организация с множество спортни и социални дейности, ние вярваме, че спортът може да преобразува негативната енергия в нещо добро. Но дори в нашата общност срещаме случаи на словесно насилие и проява на неуважение към противника или правилата на играта. Искаме да променим това.
Възпитаваме ценности като работа в екип, спортсменство и почтеност. И имаме нужда от подкрепа и съдействие за да разпространим това послание.

Имаме невероятната възможност да работим с изключително добри професионалисти в областта на спорта, и по-точно бадминтонът, с които следваме обща мисия. Работим върху изграждането на екип от треньори, които имат педагогически, а когато се налага и индивидуален подход в комуникацията си и начина на предаване на умения на трениращите в детско-юношеската ни школа – деца, младежи, млади таланти на България. Работим с тях в защитата на уважението и честната игра в залата и извън нея.

Официалният текст, описващ същността и обхвата на кампанията на Бадминтон клуб Ракет Спийд “Бъди за пример в спорта” предстои да бъде финализиран най-късно до 01.09.2023 г.

Следващи стъпки:

  • Представяме проблема по разбираем начин пред младата ни аудитория
  • Отделяме част от времето на спортните ни събития, за да предоставяме повече информация, повишавайки ангажираността
  • Представяме кампанията „Бъди за пример в спорта“ преди всички заинтересовани по темата Общини, спортни клубове, организации в сферата на социалните услуги и всички наши бъдещи партньори, които вярваме,че ще ни подкрепят.
  • Създаваме споделяеми ресурси на теми като “Как да разпознаем агресията”, “Как да избегнем конфликт в зародиш”, Как да постъпим правилно, когато вече сме в конфликтна ситуация” и други.
  • С хаштаг „RacketSpeedRespectChellange“ използваме социалните медии за разпространение и лесна навигация сред последни материали от нашата кампания, както и насърчаваме свои последователи да се включат в разпространението им.

Как да помогнеш и ти:

…Следване Текст

…Споделяне Текст

Можете да споделяте своите мнения, предложения и препоръки за кампанията „Бъди за пример в спорта“ на имейл адрес office@racketspeedbg.com

Очакваме всички, които искат да дадат своя принос към инициативата да се свържат с нас отново на посочения имейл за контакт. 

Реализирани дейности: